DIABETES

Preventie is van groot belang!


Voor de diabetische voet is goede, professionele voetverzorging uitermate belangrijk.
Uw voeten verdienen extra goede zorg vanwege de kwetsbare huid, verminderde doorbloeding en dus gevoelswaarneming, of door verandering van stand van de voet. Als diabeet bent u vaak extra gevoelig voor ontstekingen en schimmelinfecties, waardoor uw voeten zorgvuldig behandelt dienen te worden.

Eén op de vier diabetespatiénten krijgt vroeg of laat te maken met voetproblemen:

Vaatlijden
Verminderde doorbloeding in de voeten zorgt voor veminderde aanvoer van zuurstof naar de voet. Hierdoor kan de huid sneller beschadigen en wondjes genezen slecht.

Neuropathie
Vanwege zenuwbeschadigingen verminderd de gevoelswaarneming in de voet. Pijnprikkels zoals een steentje in de schoen of drukplekken worden niet meer waargenomen, met als gevolg wondjes (zelfs onder eelt) die moeilijk genezen.

Standafwijkingen
Wanneer bepaalde zenuwen uitvallen, zullen kleine voetspieren slecht werken. Overheersing van de onderbeenspieren kunnen dan leiden tot standsveranderingen in de voet. Dit veroorzaakt drukplekken die kunnen leiden tot eelt, blaren en wonden.

Infectie
De diabetes patiënt is vatbaar voor infecties, zoals schimmelinfecties van de huid en/of nagels. Ziektekosten vergoedingen van de diabetes voetzorg verlopen via de podotherapeut. Dat wil zeggen dat de podotherapeuten een screening uitvoeren en daarbij een uitgekiend persoonlijk behandelplan opstellen. Als medisch pedicure heb ik contracten afgesloten met diverse podotherapeuten, zodat uw voetzorg in professionele handen is.